Selecteer de taal

Meer body positivity

Wat betekent “mooi”? Een vraag die per periode een ander antwoord krijgt. Van Marylin Monroe en Kate Moss naar Harry Styles. Elke generatie kijkt anders naar schoonheid. Want het is een houding, een attitude.

Sleutelwoorden als ‘body positivity’, diversiteit en ‘positive aging’ zijn signalen van een veranderende houding. Van meer bewustwording. Mensen realiseren zich meer en meer dat schoonheid voortkomt uit individualiteit en diversiteit. Het vertrouwen waarmee we naar onszelf en onze uiterlijke kenmerken kijken, heeft daar veel mee te maken. Waarom vinden we mooi wat we mooi vinden? En waarom zijn sommige mensen aantrekkelijker dan anderen? Wetenschap toont aan dat ons gevoel voor schoonheid niet bewust is. Dr. Ayse Ilkay Isik doet onderzoek naar neuro-esthetiek: “Tijdens onderzoeken lieten we proefpersonen portretfoto’s zien. We monitorden daarbij hun hersenactiviteit. Bij het bekijken van de gezichten die onze proefpersonen bijzonder aantrekkelijk vonden, waren de hersengebieden erg actief.”

merzaesthetics article

Maar wat opvallend is: experimenten tonen aan dat wij niet alleen symmetrische gezichten aantrekkelijker vinden, maar ook die met kleine afwijkingen. “Onregelmatigheden kunnen een gezicht interessant maken, waardoor het voor andere mensen heel aantrekkelijk wordt. Doorslaggevend is echter dat het gezicht een gezonde uitstraling heeft”, aldus Dr. Isik.

Met andere woorden: schoonheid heeft vele gezichten. Het is niet gebonden aan opgelegde standaarden of het voldoen aan bepaalde normen. Merz Aesthetics ondersteunt die gedachte. Beauty is an attitude. #MYATTITUDE

 

Schoonheid ontstaat uit zelfvertrouwen

Veel mensen hebben het al ervaren: aantrekkingskracht en de geest zijn sterk met elkaar verbonden. Op dagen dat we ons sterk en zeker voelen, krijgen we meer complimenten over ons uiterlijk. Aantrekkelijke mensen stralen over het algemeen ook zelfvertrouwen uit. En omgekeerd ervaren we mensen met zelfvertrouwen ook als aantrekkelijker. Schoonheid heeft dus alles te maken met hoe lekker we in ons vel zitten.

 

3 tips voor meer zelfvertrouwen

Kunnen we onszelf ‘schoonheid’ aanleren? We weten immers dat zelfvertrouwen een eigenschap is die kan worden veranderd en versterkt. Maar hoe?

  • Zelfreflectie: bedenk voor jezelf hoe je schoonheid zou omschrijven. Wat is volgens jou mooi? En waarom? Wanneer voel jij je mooi en positief over je lichaam?
  • Vind je sterke kanten: de meeste mensen neigen ernaar om te focussen op hun minpunten. Draai het om en denk: “Wat vind ik het mooist als ik in de spiegel kijk? Wat maakt mij uniek? Wat maakt mij anders dan anderen?”
  • Accepteer je minder sterke punten: Hoe goed kijk jij naar de aspecten van jezelf die je leuk vindt? En wat is hun invloed op jouw uitstraling? Vraag anderen om hun mening. Want vaak vinden anderen leuk wat wijzelf afwijkingen zouden noemen.

Vraag vrienden en familie naar wat zij leuk aan je vinden. Je zult merken dat het vaak toch die kenmerken zijn die jij minder aan jezelf waardeert.

 

Een zelfverzekerde kijk op schoonheid

De professionals in de esthetische geneeskunde komen ze bijna elke dag tegen: de vooroordelen dat de ‘standaard’ schoonheidsidealen bepalen wat mooi is en dat je eeuwig jong moet zijn.

Merz Aesthetics heeft een andere missie: Voor ons is schoonheid authenticiteit in plaats van perfectie. Het is attitude in plaats van aanpassen. Jezelf accepteren en de wens om iets te veranderen, sluiten elkaar niet uit. Wij willen vrouwen en mannen aanmoedigen om zelfverzekerd te zijn over hun uiterlijk. En om er zelf over te beslissen.

 

Zorg voor jezelf. Met mindfulness naar meer zelfacceptatie

Van jezelf houden en goed zorgen voor je lichaam en geest. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen nemen hun eigen behoeftes niet zo serieus. Of ze merken ze niet eens op. Zorgen voor jezelf lijkt op jezelf verzorgen: het is dat extra beetje mindfulness dat je helpt om de signalen uit je hoofd en je lijf op tijd op te merken. En ernaar te handelen.

Voldoende zorg voor jezelf zorgt er in belangrijke mate voor dat je makkelijk kunt omgaan met de stress van alledag. Het zorgt ervoor dat je er zichtbaar tevredener uitziet. Als je op jezelf vertrouwt en je goed voelt in je lichaam, straal je dat positieve gevoel over je lijf ook uit. En dat is een belangrijke booster voor je zelfvertrouwen.

 

In vier stappen naar meer zorg voor jezelf

  • Zorg voor je eigen lichaam. Er zijn een paar basisregels die hier enorm mee helpen: gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slaap en frisse lucht.
  • Orden je emoties. Vraag jezelf iedere dag minstens een keer af: “Hoe gaat het met me?” Schrijf die vraag en het antwoord op, dan onthoud je het beter. Oefen in het herkennen van stemmingswisselingen, in plaats van ze weg te stoppen.
  • Oefen in het ‘afschakelen’. Plan iedere dag ‘me-time’ in. Zet momenten om te wandelen, mediteren of voor een middagslaapje in je agenda. Met activiteiten als deze laad je je interne batterijen op.
  • De deur uit en leven! Maak tijd voor vrienden, feesten, cultuur en natuur. Alles wat ons intern verrijkt, geeft je stemming een oppepper. Geniet er bewust van. Met al je zintuigen.
Terug naar verhalen

Delen